20 Ocak 2011 Perşembe

Pardus 2011'e (RC) sadece lxde masaüstünü kurmak

Merhabalar,

Aslında bu yazıyı daha önceden yazmayı planlıyordum ama hastalık ve diş sorunları nedeniyle sürekli ertelemek durumunda kaldım. Hala kurtulamadım fakat zorla da olsa yazayım diyorum.

Neyse, Pardus 2011 çıktı fakat 2011'i bir türlü virtualbox'un yeni sürümünde düzgün açamadığım için RC ile kurulumu anlatacağım.

İlk olarak [1] adresinden istediğimiz aşamadaki iso'yu indiriyoruz. (32-bit, 64-bit fark etmez, sisteminize göre seçin eğer 32bit sisteminiz var ise 64-bit olanı indirmeyin :))

İndirme bittikten sonra virtualbox'u kurduktan sonra çalıştırıyoruz. (pisi install virtualbox)

Ana ekrandan yeni diyoruz. İleri dedikten sonra makina'nın ismini yazıp (örn: pardus-lxde) işletim sistemi olarak Linux, versiyon olarak da Other Linux seçebiliriz.

İleri'ye bastığımızda ne kadar bellek ayırabileceğimizi soracak, buraya da ben 1024MB veriyorum. Sizin toplam belleğinize göre verebilirsiniz. Sadece lxde kurulumunda 512MB bile gayet yeterli olacaktır ama yine de bulunsun bence :) Buradan sonra harddisk oluşturma bölümüne giriyoruz. Yeni dinamik harddisk oluşturuyoruz. (fark etmez aslında, ben dinamik oluşturuyorum) Ve son olarak bitiriyoruz.

Tekrar ana menüye dönüp, makinanın isminin yazdığı yere çift tıklıyoruz. Burada yükleme ortamı seçiyoruz. Ortam kaynağı yazan yere gelip, sağdaki dizin simgesine benzeyen simgeye tıklayıp, indirdiğimiz isoyu seçip tamam diyoruz. Sonra seçtiğimiz iso'dan açılıyor sistem. Burada dili seçip, açılış seçeneklerine

yali=baseonly

yazıyoruz. Böylelikle sadece temel sistem kurulacak. Eğer böyle sistem açılmaz ise açılırken f5'e basıp çekirdeği güvenli ayarlar modunda açmanız gerekebilir. (bu durumda da yali=baseonly yazmalısınız.)

Sonra standart Pardus kurulumu yapıyoruz.

Sistem yeniden başladığında, konsolda kullanıcı adı soran ekran ile karşı karşıyayız. Bunun sebebi artık Kullanıcı işlemlerinin sistem başladıktan sonra yapılıyor olması. Bunun için de varsayılan root kullanıcısını kullanacağız.

Kullanıcı adı: root
Parola: pardus

Sizin de fark edeceğiniz üzere bir çok şey yok. Bunlardan en önemlisi Ağ. Sadece system.base'i kurduğumuz için ağ için gerekli paketleri kurmadı. Bunun için taktığımız iso'daki arşivi kullanarak ağ yöneticisini kuracağız.

Sistem açıldıktan sonra root ile oturum açıyoruz. Bu işlemden sonra

mkdir -p /mnt/cdrom

mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

komutlarını sırayla uyguluyoruz. Eğer "no medium found" şeklinde bir yazı çıkarsa karşınıza yukarıdaki menüden aygıtlar->cd/dvd devices, buradan da iso'yu seçip sonra

mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

komutunu uygulayabiliriz. Çıktı olarak, yazma korumalı, salt-okunur olarak bağlanıyor demeli.

Bu işlemden sonra "ls /mnt/cdrom" komutu ile doğru bağlayıp bağlamadığımızı kontrol edebiliriz.

Şimdi

"pisi lr" komutu ile o anki depoları görebiliyoruz. Buradaki çıktıdaki bütün depoları kapatmalıyız. Bunu da

üstteki komut çıktısındaki depo isimlerine göre

silmek için "pisi rr depo_adi"
kapatmak için "pisi dr depo_adi"

komutunu kullanabiliriz. Ben depoyu sileceğim. Bunun için

pisi rr pardus

yazıyorum. Varsayılan depo pardus olarak eklendiği için depo adına "pardus" yazıyorum.

Şimdi iso'daki depoyu sisteme ekleyelim. Bunun için

pisi ar pardus-cdrom /mnt/cdrom/repo/pisi-index.xml.bz2

yazıyoruz. Eğer çıktı olarak Paket veritabanı güncellendi yazarsa depo sorunsuz eklenmiş demektir. Yine de kontrol etmek için "pisi up" komutunu uygulayabilirsiniz. Burada "depo güncelleniyor" kısmında eklediğimiz "pardus-cdrom" yazmalı.

Ağ yöneticisini kurmak için

pisi it NetworkManager

yazıyoruz. Bu işlemden sonra

service NetworkManager start

yazarsak ağ, sorunsuz bir şeklide çalışır. (en azından çalışmalı)

Ağ'ın sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için

ping www.google.com

gibi bir adres ile deneyebilirsiniz. Çıkmak için ctrl+c ye basın. Eğer ağ hala çalışmıyorsa sistemi yeniden başlatmayı deneyin. Sistemi yeniden başlatmak için "reboot" komutunu uygulamanız yeterli.

Bu işlemden sonra resmi Pardus depolarında da işlem yapabiliriz fakat indirmiş olduğumuz isodaki paketlerin yeterli olması sebebiyle ben iso üzerinden kurulum yapacağım.

Şimdi sırada grafik sunucusu var. Yani X. Bunun için

pisi it xorg-server
pisi it -c x11.driver

pisi it librsvg libgomp cairo tiff jpeg djvu fftw3 lcms libwmf liblqr

Komutlarını uyguluyoruz. Aslında normalde bu işlemlerden sonra yali'nin açılışta kullanıcı oluşturma vb. işlemleri yapması lazım ama henüz çözemediğim bir sebepten dolayı yali çalışmıyor. (aslında /etc/yali/yali.conf içerisinde installation u firstboot yapınca gelmesi lazım) Çözünce buraya yazarım tekrar. Eğer sistemi yeniden başlattıysanız ve kullanıcı adı soran bir ekran (grafik ekran) ile karşı karşıyayaysanız ctrl+alt gr+f1 ile konsola düşüp root ile oturum açabilirsiniz.

Yalı şimdilik işimizi görmediği için kaldırabiliriz fakat bağımlılıklarını kullandığımız için onları tekrar kuruyoruz:

pisi it yali --reinstall
pisi rm yali

Elle kullanıcı oluşturma da şu şekilde:

adduser kullanici_adi

parolayı belirlemek/değiştirmek için de

passwd kullanici_adi

komutunu uyguluyoruz. Bunun için de root olmamız gerekiyor. Son olarak da bu kullanıcının "su" komutunu uygulayabilmesi için de

usermod -a -G wheel kullanici_adi

komutunu uyguluyoruz.

Şimdi, oluşturmuş olduğumuz pardus-cdrom deposunu kaldırıp resmi pardus deposunu ve lxde deposunu ekleyeceğiz.

Komutlar şu şekilde:

pisi rr pardus-cdrom (ya da pardus-cdrom yerine verdiğiniz depo ismi)
pisi ar pardus-2011 http://packages.pardus.org.tr/pardus/2011/devel/x86_64/pisi-index.xml.xz (eğer eski depoyu silmek yerine kapattıysanız "pisi er depo_adi" ile aktif hale getirebilirsiniz)
pisi ar lxde-repo http://x86-64.comu.edu.tr/lxde/x86-64/pisi-index.xml.xz

(eğer 32 bit kuruyor iseniz x86-64 yerine i686 yazmanız gerekiyor. x86-64.comu.edu.tr adresi aynen kalmalı, sadece sondaki x86-64 değişmeli.)

Bunlardan sonra

pisi up

ile sistemimizi güncelleyebiliriz. Şimdi sırada lxde'yi kurmak var.

pisi it gnome-menus gpicview gtknetcat leafpad libfm lxappearance lxde-common lxde-icon-theme lxde-menu-cache lxdm lxinput lxlauncher lxmenu-data lxpanel lxrandr lxsession lxsession-edit lxshortcut lxtask lxterminal openbox obconf pcmanfm xarchiver

komutu ile gerekli bütün paketleri kuruyoruz. (aslında bunların hepsi bir bileşende olacak o zaman pisi it -c ile kurabileceğiz)

Şimdi sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Eğer karşımıza grafik ekran gelirse ctrl+alt gr+f1 ile konsola düşüp root ile giriş yapıyoruz. Sonra

service xdm stop

komutu ile görüntü servisini durduruyoruz. (açılmasa bile kapatalım) Sonra

lxdm

ile LXDE açılış yöneticisini çalıştırıyoruz. Kullanıcı olarak belirlemiş olduğumuz kullanıcı adını ve parolasını girdikten sonra sistem açılıyor.

Eğer dosya yöneticisi çalışmıyor ise:

terminali açın (alt+f2 ile lxterminal)
/tmp/.pcmanfm-socket ile başlayan bir dosya olacak bunu silmek gerekir. Bunun için de

rm -f /tmp/.pcmanfm-socket-*

komutunu uyguluyoruz.

Ses için ise:

gerekli alsa ve pulseaudio modüllerini yüklememiz yeterli fakat yeni kernel (2011 sürümünün son kerneli) ile virtualbox'da sistemi açamadığım için sesi yazmıyorum. Bu halledildiği zaman yazarım. Eğer sistemi güncellediyseniz ve sistem açılmıyorsa diğer seçeneklerdeki eski kernel ile açmayı deneyin (RC kerneli)

Şimdilik bu kadar. Kolay gelsin.

4 yorum:

savasiz dedi ki...

selamlar lxde'yi 2011 kullanabilmek güzel acaba bu depoyu ekleyerek kurulmuş 2011'le lxde eklemek kde ile birlikte kullanmak mümkün değil mi

Mesutcan dedi ki...

tabi ki mümkün, sadece lxde deposunu ekledikten sonraki adımları uygularsanız, (3 satırlık pisi it komutu) lxde kurmuş olursunuz.

Ali E. İMREK dedi ki...

Bunu denediniz mi?

pisi it -c system.installer

Mesutcan dedi ki...

Bunu ne için denemem gerekiyordu ?

zaten system.installer'da yali var sadece (bir de yali-branding-pardus, yali-theme-pardus). Onları da kuruyorum.

pisi it -c system.installer

dediğimde kurulacak paket yok diyor bu arada.