6 Ocak 2011 Perşembe

Pardus 2011 ve Eclipse

Bütün sene içerisinde yoğun olduğum projeleri yapabilmemiz için eclipse'ye ihtiyacımız oldu. (Hocaların da çoğu eclipse'yi övüyor/öneriyordu.) Bunun için eclipse'yi kurdum ama yetmedi. 
 Öncelikle aldığım ders olan Çevik Yazılım Geliştirme (Agile Programming) gereği test güdümlü geliştirmemiz gerekiyordu. Bunun için de junit gerekiyordu. Pardus için olan paketini buldum ve kurdum fakat eclipse'in umurunda olmadı bu. Çözüm olarak, projeye dışardan jar ekleyerek (junit.jar'ı) çözdüm bu sorunu. Bu nasıl oldu: Projeye sağ tıklayıp oradan özellikler, java inşa yolu, üstteki sekmelerden kütüphaneler, oradan sağdaki dışarıdan jar ekle'ye tıklıyoruz. Oradan da /usr/share/java/junit.jar'ı seçiyoruz. Ve böylece bu sorun çözülüyor.
 Bende eclipse İngilizce, sizde de öyleyse yukarıda anlattığım yol şu şekilde oluyor. Projeye sağ tıklayıp oradan properties, oradan java build path, üstteki sekmelerden libraries, sağdaki butonlardan add external jar'a tıklıyoruz. Buradan da yine /usr/share/java/junit.jar'ı seçiyoruz.
 Bununla ilgili olarak, o zamanın eclipse paketinin bakıcısı olan Mete Alparslan'a eposta yolladım fakat o da sanıyorum ki Yalı ile uğraştığından dolayı pek fazla ilgilenemedi ve zaten eclipse paketinin bakıcısı da değişti. (zaten o zaman da yayımı güncelleyen de Mete değildi) Şu an yeni sürüm yayınlandı, isimler değişti. (bütün eclipse  paketlerindeki binary takıları atıldı.[1]) Bunun üzerine tekrar denemeler yapıp, eğer yine aynı işleri yapmak gerekirse bunu da bildireceğim. 
 Bunun haricinde de yaptığımız projeleri bir depoda tutuyoruz[1]. Bunun için de eclipse için svn'e ihtiyacımız var. Bunun için de eclipse eklentisi olan subversive'yi seçtim. Bunun için help->Install new software'ye giriyoruz. (Türkçesi sanırım yardım->yeni yazılım yükle) Aslında burada eclipse'in asıl deposunun olmasını bekleriz ama yok. (en azından eskisinde yoktu) Son hallerinde de durum böyleyse bakıcısına bildireceğim. Yandan add'e tıklayıp address (adres) kısmına:
 http://download.eclipse.org/releases/helios
 yazıyoruz. Name (isim) kısmına Helios vs. yazabiliriz. Bunu yaptıktan sonra Ok diyoruz. Orada  --All available sites-- (Türkçesi bütün mümkün siteler olabilir) i seçtiğimizde (üstteki work with yazan yerin yanındaki combobox'dan (açılır kutu)) bir güncelleme yapacak. (depodaki yüklenebilir paket vs.leri getiriyor ve bu işlem biraz uzun sürebilir). Arama kısmına "svn" yazıyoruz. Altta liste şeklinde çıkan seçeneklerden "Subversive SVN Team Provider (Incubation))" ya da buna en yakın olanını (subversive, svn team provider gibi şeyler olsun) seçin. Gerekli lisansı kabul etmenizi istedikten sonra indirip kuruyor. Kurulum tamamlandıktan sonra yeniden başlatmanızı isteyecek, yeniden başlattıktan sonra da ya başlarken ya da svn'den yeni proje çekmek istediğinizde svn connector kurmanızı isteyecek. SVNKit 1.3.2 yi tavsiye ederim. Eğer bunu seçtiğinizde kurulmuyorsa (ki bende böyle oldu) ve hata oluştu gibi bir hata veriyorsa endişelenmeyin. Yine help->install new software'ye girin. Add butonuna basın isim kısmına "svn connector" vb. isimler yazabilirsiniz. Adres kısmına da aşağıdaki adresi yazın:
 http://community.polarion.com/projects/subversive/download/eclipse/2.0/helios-site/
 Aslında bu siteyi eklemeden önce "Available Software Sites" e tıklayıp oradan 
 Update Site http://community.polarion.com/projects/subversive/download/eclipse/2.0/update-site/  Enabled
 yazan satırdaki işareti kaldırmamız iyi olur. Çünkü SVN connectorları buradan kurmaya çalışıyor. Bu da sorun yaratıyor.
 Sonra daha önceden --All available sites-- seçtiğimiz yeri açıp oradan yeni eklediğimiz ismi ve adresi bulup onu seçiyoruz. Arama bölümüne yine "svn" yazıyoruz. Buradan SVNKit 1.3.2'yi bulup işaretleyin. (zaten 1.3.3 mevcut ama onda bir sorun var, yüklenemiyor bu yüzden yukarıdaki siteyi seçiyoruz) Sonra yine lisansı kabul ettikten sonra indirip kuracaktır. Bu işlem bitince eclipse'yi yeniden başlatmanızı isteyecektir. Yeniden başlattıktan sonra "svn" çalışıyor olmalı. SVN'den yeni bir proje çekmek için yeni proje dedikten sonra listeden  SVN->Project from SVN e tıklayın. adresi girdikten sonra gerekli işlemleri halledin (hangi revizyon olacağı, ne isimde çekileceği vs.) ve bu kadar. Eğer doğru çekebildiyseniz sorun yok demektir. SVN başarı ile kurulmuştur. 
 Commit, update vb. işlemler için projeye sağ tıklayın, team kısmına gidin, her şey orada :).
 Eğer güncelleme sırasında (update) 'Refreshing external folders' has encountered a problem yazıyor ve detaylarda da Null Pointer Exception yazıyorsa bundan endişelenmeyin ve OK diyin. Böyle bir sorun var ama sanırım ilerideki sürümlerde düzelir umarım.
 [1] http://liste.pardus.org.tr/gelistirici/2011-January/027309.html

2 yorum:

Ahmet B dedi ki...

bütün yazınızı code block'u içine aldığınız için bilimum RSS readerlarda word wrap edilmiyor bilginize

Mesutcan dedi ki...

kusura bakmayın şimdi fark ettim. Düzeltiyorum.