10 Temmuz 2012 Salı

Ubuntu'ya güncel nvidia sürücülerini kurmak (nvidia-current)

Merhabalar,

Yeni toplamış olduğum bilgisayarımdaki Nvidia GTX670 (GK104 Kepler) ekran kartını Ubuntu'nun kendi deposundaki sürücüler tanımıyor. Şu an depolarında (hem test hem de kararlı depoda) 295.40 sürücüsü yer almakta. Fakat sürücü geçmişini incelediğimde benim ekran kartı için 295.53 ya da daha yeni bir sürücü gerekiyor (10 Mayıs 2012 tarihinde çıktı bu kart). Ubuntu neden böyle yapmış bilmiyorum ama bu sürücü resmi depolarda yok.

Ubuntu'nun önerdiği yöntem jockey dedikleri sürücü bulma aparatını kullanmamız. Fakat donanımımız o sürücüye uygun değilse göstermiyor bile.

Bir diğer kötü tarafı ise VESA sürücüsüyle açıldığında çözünürlük 16:9 bir ekranınız olsa bile 1280x1024 gibi bir şey oluyor.

Ben de bunun üzerine aramalar yaparak en güncel ya da benim için yeterli olan sürücüyü aradım. Ubuntu'nun sitesinde elle (nvidia'nın sitesinden .bin dosyası indirip) kurulum yapma ile ilgili yazılar mevcut. Fakat biraz daha araştırdığımda bir depoda 302.17 nolu sürücünün olduğunu gördüm. Denedim ve çalışıyor.

Denemeden önce bayağı bir korkmuştum sistem çökecek diye. Fakat bir çok sorundan (Unity vs. de inanılmaz saçmalıyordu) kurtulmak için denemem gerekiyordu. Bir de 302 nolu sürücüler ile ilgili X bileşeninden bir paketin değişmesi gerekiyor vs. diye yazılar okumuştum. Ama korktuğum gibi olmadı. Çok basit bir şekilde kuruldu.

Bir not daha: Bu depoyu eklediğimizde jockey dediğim sürücü bulma aparatı artık sürücünüzü bulabiliyor. Yapmanız gereken ise çok basit:

sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current


Ben denemedim ama dilerseniz nvidia-current paketini buradan kurmak yerine jockey'den de kurabilirsiniz. Jockey'i açmak için: System Settings (Ayarlar) -> "Additional Drivers" (Türkçe'sini bilmiyorum ama ek sürücüler olabilir).

Son olarak Ubuntu bu sürücüyü "quantal" kod adlı 12.10 sürümünde kullanmayı düşünüyor sanırım. Ama "precise"'a de kesinlikle backport etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

http://packages.ubuntu.com/quantal/nvidia-current

Buradan görebilirsiniz.

Kolay gelsin.