17 Nisan 2011 Pazar

ÇOMAK Projesi Çanakkale Atölye Çalışması

Biraz geç kalınmış bir yazı ile karşınızdayım :)

Taa 7-8 Nisan tarihinde yapılmış olan atölye çalışmasıyla ilgili blog girdisini anca şimdi yazabiliyorum. Bu aralar yoğunluk hiç bitmiyor.

Neyse, ÇOMAK ile ilgili olan atölye çalışmasına, geçen seneki mezun arkadaşlarımızdan Metin ve Mete de katıldı. Onlar haricinde Pardus ekibinden Enlightenment masaüstü ortamını paketleyen İbrahim ve ÇOMAK projesi ile ilgilenen Onur ve Gökmen de vardı. Son olarak da GNOME masaüstü ortamının paketlenmesi ile uğraşan Burak da atölye çalışmasına katıldı.

2 gün süren çalışmalarda yönetici ailesi ile uğraşan arkadaşlar öncelikli olarak Gökmen'i esir alıp yaptıkları değişiklikleri gözden geçirip, yamalarının Pardus depolarına alınması ile ilgilendiler.

Bunlar haricinde ise Enlightenment masaüstü ortamının açılış yöneticisi olan Elsa'yı sorunsuz çalışabilir hale getirme ilgili çalışmalar yaptık fakat bütün bunlar sonucunda da istediğimiz şekilde çalışmayınca (açılış uygulamalarını sorunsuz çalıştırma, ConsoleKit desteği vs.) Fluxbox için kullandığımız açılış yöneticisi olan SLiM'e geçme kararı aldık. SLiM için varolan Xsession betiği (açılacak masaüstü ortamının belirlendiği sağlayan betik) düzenlememiz gerekti çünkü eski hali sadece fluxbox'u çalıştırıyordu. (hem betik ile ilgili sorunlar vardı hem de gerekli dizinler olması gereken yerde değildi.)

Yapılan değişiklik (ekleme) şu şekilde oldu:

defaultDesktopSession=`sed -e '/^SESSION/!d' -e 's/\(.*\)=\(.*\)/\2/' /etc/default/desktop`

sessionscript=""
for x in /usr/share/xsessions/* ; do
if [ "$defaultDesktopSession" == `basename $x .desktop` ]; then
sessionscript=`sed -e '/^Exec/!d' -e 's/\(.*\)=\(.*\)/\2/' $x`
break
fi
done

Bu kod bloğu sayesinde açılacak masaüstü ortamını /etc/default/desktop dosyasından alıyoruz. Bu ve paketlerdeki bir kaç düzeltmeler ile birlikte Enlightenment, SLiM ile açılabilir hale geldi.

Bunun haricinde bir de 64 bit isolarındaki librt.so.1 dosyası bulunamadı hatası sorunu vardı. 64 Bit kurulan DVD hazırladığımızda librt.so.1 dosyası bulunamadı diye hata alıyorduk. Buna çözüm olarak da udev i bir önceki yayıma çekiyorduk. Onur ile bunun incelemesini yaptıktan sonra udev'in son güncellemesinde açılmış olan 32 bit paketinin 64 bit ikilik dosyaların üzerine yazdığı için böyle bir sorunla karşılaştığımızı öğrendik. (32 bit kütüphane arıyor) Pardus Geliştirici listesinde de bu konu geçiyor.[1] Şu anki güncel udev paketinde bu sorun çözüldü.

Son olarak da gnome3 paketlemesi işlemlerine başlamış olduk. Şu anda da gnome3 paketlenmesi ile ilgili ciddi gelişmeler kaydettik. En kısa zamanda gnome3'lü Pardus'u sizlere ulaştırmaya çalışacağız.

Ayrıca Onur bize Derleme işlemleri ve C programlama ile ilgili ufak bir ders verdi. (Derleyiciler ve C 101 diyebiliriz gibi.) Çok kısa sürdü ama çok teşekkürler Onur. Yine isteriz ama :)

Sonuçta süper zevkli 2 gün geçirdik. Yemekleriyle, çalışmalarıyla kısacası her şeyiyle çok güzel 2 gün geçirdik. Bir sonraki sefere görüşme üzere ayrıldık.

Herkese teşekkürler.